Apel catre deputati - Votati pentru ziua de 10 Mai!

Facem un apel public catre toti deputatii din Parlamentul Romaniei sa voteze maine, 26 februarie, proiectul de lege "10 Mai - Ziua Independentei - sarbatoare nationala", proiect aflat pe ordinea de zi. Suntem ferm convinsi ca, la 23 de ani de la iesirea din comunism, niciun parlamentar nu mai poate ignora cea mai importanta sarbatoare a poporului roman, ziua istorica in care tara noastra si-a castigat independenta si suvernitatea.


Il vor ierta nemtii pe Antonescu dupa atata sluj?

Observam disperarea cu care liderul PNL incerca sa capteze atentia si increderea occidentalilor, dupa ce i-au intors absolut toti spatele, in urma declaratiilor si atacurilor de la referendum. Ca sa isi mai spele pacatele, si sa mai spere ca nu va mai fi chiar atat de rau vazuta pe plan extern o eventuala candidatura a sa la presedintie, incearca de ceva timp o reapropiere de Germania.

Mai intai a declarat "sunt un (carnat) berlinez", copiind o declaratie celebra, o gafa istorica a lui J.F.Kennedy. Apoi a declarat ca isi doreste ca liderii tarii sa ajunga sa se bata pentru Romania asa cum se bate cancelarul Angela Merkel pentru Germania, cu "aceeasi determinare, acelasi devotament". A incercat sarmanul pe toate caile sa imbuneze relatia cu Germania, mai ales dupa ce a aflat ca fostul prim ministru Tariceanu a fost invitat pentru discutii de principalele partide nemtesti.

Acum, e in stare sa promita ca va da PNL pe mana unui neamt dupa 2014, numai sa fie sprijinit sa ajunga presedinte. Cum credeti ca vor reactiona nemtii? Johannis insusi spune, intrebat de presa, ca relatia PNL cu Germania va cunoaste imbunatatiri dupa aceasta mutare. Ingrijorarea cu care ambasadorul german l-a vizitat pe Cristian David (cunoscut ca fiind apropiat de Tariceanu), la guvern, la doar cateva ore dupa ce s-a facut anuntul cu cooptarea lui Johannis, poate sa ne faca insa sa gandim orice...


Cateva din propunerile noastre pentru revizuirea Constitutiei

In contextul dezbaterilor ce vor avea loc in cadrul Forumului Constitutional, membrii Clubului Bloggerilor Liberali se vor implica activ in cadrul acestui demers, asumandu-si cateva teme pe care le vor supune discutiilor. Dintre ele, vrem sa punctam cateva, pe care le consideram esentiale pentru viitorul democratic al Romaniei: 



- Revizuirea articolului 152, astfel incat romanii sa isi poata alege, in sfarsit, singuri, forma de guvernamant. 
- Adoptarea unui model european de democratie parlamentara. Intarirea prerogativelor Parlamentului si stabilirea rolurilor distincte ale celor doua camere si a numarului de membri. 
- Posibilitatea Parlamentului de a se autodizolva. 
- Dizolvarea legislativului in cazul in care un plebiscit propus de acesta este infirmat prin vot popular. 
- Reorganizarea administrativa pe baza hotarelor vechilor provincii romanesti, pastrandu-se denumirile istorice. 
- Stabilirea prin Constitutie a structurii ministeriale. 
- Interzicerea expresa, prin Constitutie, a subordonarii puterii judecatoresti de catre celelalte puteri in stat. 
- Clarificarea mandatului parlamentarilor (art. 69) - mandat reprezentativ. Senatorii si deputatii trebuie sa fie in serviciul tuturor romanilor, nu al colegiilor unde au candidat. 
- Regimul ordonantelor de urgenta - impiedicarea folosirii acestui instrument in mod abuziv de catre guvern. 




My Blog List