Clubul Bloggerilor Liberali - Comunicat

Clubul Bloggerilor Liberali este un actor al societăţii civile, alcătuit din persoane cu valori liberale şi de dreapta (liberal-conservatoare, naţional-liberale, libertariene, creştin-democrate). Deşi de la înfiinţare Clubul Bloggerilor Liberali a fost aproape de PNL şi a încercat să ajute la coerentizarea doctrinară a partidului, am refuzat înregimentarea organizaţiei noastre în partid, precum şi înglobarea noastră în strategiile de campanie electorală ale PNL şi ale USL. Am preferat să avem propriile campanii civice si politice. 

De asemenea, Clubul Bloggerilor Liberali nu şi-a suspendat niciun moment dreptul la opinie şi dreptul de a fi critici cu politicile Partidului Naţional Liberal. Am refuzat neliberala suspendare a libertăţii de expresie "măcar până la alegeri" sau pornind de la ideea, deloc aplicabilă în politică (domeniu de interes public), cum că "rufele murdare se spală în familie".

Ca atare, a fost inevitabilă separarea noastră de acei bloggeri care şi-au suspendat valorile liberale şi simţul critic, pentru a servi interesele electorale ale Uniunii Social Liberale. Aceştia au înfiinţat Clubul Bloggerilor PNL.

Separarea a fost motivată de:

1. Faptul că ei au confundat valorile naţional-liberale cu interesele meschine de partid.
2. Servilismul lor faţă de interesele politice şi electorale ale unor politicieni din PNL şi din USL.
3. Stilul lipsit de eleganţă şi decenţă de a polemiza cu adversarii politici.
4. Transformarea lor în simpli comunicatori ai mesajelor liderilor din PNL. Adică "postaci".
5. Faptul că au refuzat să îşi facă publică declaraţia de interese, încercând să lase impresia că un blogger liberal ar trebui să fie în mod necesar un "soldat credincios şi disciplinat al partidului".

Pentru noi a fi blogger presupune a îţi asuma, voluntar, deontologia jurnalistică, obligaţia de a comunica onest o informaţie şi un punct de vedere, fără intenţia de a deturna mesajul, de a manipula cititorul. Suntem utili României, online-ului românesc şi liberalismului românesc doar dacă ne vom apăra şi respecta libertatea de expresie şi spiritul critic. În momentul în care alegem să facem "postăceală" în mediul online, în interesul politic imediat al unor personaje, ale unui partid sau unei alianţe, automat nu am mai avea cum să ne numim "liberali". De aceea felicităm pe colegii care ne-au părăsit pentru că nu au pus termenul "liberal" în denumirea clubului lor şi afirmăm oficial separarea de aceştia.

Clubul Bloggerilor Liberali se conturează ca organizaţie non-guvernamentală şi va deveni tot mai activ după alegerile din 9 decembrie, pentru construirea unui discurs public liberal şi de dreapta.  Clubul Bloggerilor Liberali își exprimă intenția de a se asocia și cu alte ONG-uri care susțin aceleași valori.  

Invităm cu drag Partidul Naţional-Liberal (ca şi alte partide de centru-dreapta) să ne fie parteneri de dialog, dar refuzăm subordonarea noastră şi suspendarea libertăţii noastre de expresie critică faţă de orice partid sau interes politic.

Bloggerii liberali sunt tineri, nesupuşi şi nu acceptă
 deasupra decât pe Dumnezeu si Regele. Păcat că liberalii, deşi îşi cântă astfel imnul, nu sunt toţi la fel. 

2 comments:

  1. Aceasta intitativa este plina de capcane. Liberalismul romanesc prin PNL este total compromis de multa vreme. De aceea filierea la PNL genereaza lipsa de credibilitate. Romania are nevoie acum de o forta noua. Cu oameni noi. Nepatati de sistemul de gandire "original", tribal-feudala generat de cei din USL. Sunt liberal cu inima din 1989 dar nu vad in PNL urmasul marelui partid istoric. In plus nu este deloc de neglijat faptul ca orice incercare de a induce ideea ca toti politicienii sunt la fel dar nois usntem mai buni incercand sa promoveze tot oameni ce au fost angrenati in sistem este nu numai suspect ba inca serveste interesele USL.

    ReplyDelete
  2. La ce initiativa va referiti, ca nu inteleg.

    ReplyDelete

My Blog List