Bihorenii
La Cafeneaua liberală am avut întâlnire cu liberalii bihoreni. Ieri, în zi de 13. Senatorul Cornel Popa și deputata Lucia Varga. Ei reprezintă Bihorul, organizația PNL din Bihor, populația liberală din Bihor. Și nu doar pe liberali.
Cornel Popa a povestit, încet și cu multă atenție la detalii, despre începuturile vieții lui politice. Despre anul 2000 și despre liberalii din Bihorul de atunci. Erau puțini. Tare puțini. Adunau în jur de 2,5% din voturile bihorenilor. A vorbit despre organizarea partidului pe plan local și județean, despre „milităria” aplicată în viața de organizație, despre politicile aplicate, despre creșterile în sondaje, despre certitudini și incertitudini. A vorbit despre alianțele locale și despre luptele politice locale. A vorbit despre comunitățile locale, de români, unguri ... comunități care admit liberalii, comunități care așteaptă de la liberali să facă ce s-au angajat. Oamenii te judecă după cum te comporți. Iar el, Cornel Popa, ea, Lucia Varga, ceilalți liberali bihoreni au ambiția de a ieși în evidență ca oameni de cuvânt, de a face performanță pentru binele comunității bihorene. Rezultatele s-au văzut la alegerile parlamentare și locale din 2008 când PNL Bihor a devenit cea mai puternică organizație liberală din țară.
Lucia Varga ne-a vorbit și despre ultima inițiativă personală, la care s-a raliat și Cornel Popa, inițiativă care s-a concretizat prin aducerea la București, la Palatul Parlamentului, a copiilor merituoși din două localități bihorene: Vadul Crișului și Sârbi.
Performanța. A fost un cuvânt repetat cu insistență de Cornel Popa. Organizația liberală din Bihor aplică, cu consecvență, regulile performanței individuale. Cei care vor să ocupe funcții politice și administrative în PNL și din partea PNL trebuie să facă dovada performanței individuale în fața concetățenilor care le dau voturile. Nu primesc nimic de gata. Devin, mai întâi, lideri informali locali iar după alegeri interne devin lideri formali ai PNL. Menținerea în vârf impune la rândul ei performanță în ceea ce fac. Chiar de sunt orgolii, acestea sunt temperate. Competiția internă între liberalii care doresc să facă mai mult, să devină cineva în viața politică este benefică și pentru organizație. Organizațiile liberale bihorene sunt puternice pentru că sunt formate și conduse de oameni puternici, pentru că sunt respectate, conștient, valorile liberalismului, pentru că deciziile politice se iau doar după ce apare de jos în sus necesitatea lor. Cornel Popa a insistat mult asupra unui proces social în cadrul organizației locale a PNL, un proces prin care se urmărește identificarea și promovarea liderilor liberali. Deja, spune el, urmează să promoveze a treia generație de lideri locali. Foarte frumos. În alte părți lucrurile se petrec altfel. Câte un lider local face orice pentru a nu avea concurență internă. Organizațiile respective sunt moarte deja, din toate punctele de vedere. Pentru că acolo unde se practică cultul personalității puterea este doar de fațadă, este aparentă.
Oameni organizați și mândri, bihorenii apreciază oamenii care fac, oamenii care au făcut dovada capacităților lor. De aceea probabil bihorenii au cuvinte de laudă la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu și își doresc ca președintele Crin Antonescu să apară mai mult alături de Tăriceanu. Poate că ar cam trebui să se umble la PR-ul PNL în această privință. Sunt personalități liberale care sunt apreciate în țară iar lipsa lor în discursul public liberal devine dăunător pentru partid, pentru liberalism în general, mai ales acum când se propagă, cu insistență, tot felul de ideologii surogat copiate de pe alte tărâmuri, ideologii care neagă liberalismul și cultura liberală.
S-a vorbit, cum era și normal, despre autostradă. Cornel Popa este convins că Emil Boc a boicotat autostrada. Posibil. Întrebarea este dacă Boc este singurul ? Oare, nu cumva, boicotul a fost decis la Cotroceni ? Eu cred că da. Am aflat cu ocazia acestei întâlniri că ideea autostrăzii a încolțit la Oradea, în mintea liberalilor care au avut sprijinul colegilor de peste graniță, din Ungaria. Mi-am amintit și de discuțiile purtate de mine și colegii mei cu omologii maghiari în 2001, pe timpul unor negocieri între comisiile tehnice româno-ungare cu privire la trecerea persoanelor, bunurilor acestora și a mărfurilor peste frontieră. Aveam în vedere, pe atunci, doar dezvoltarea de la Nădlac, ungurii garantând că aduc până acolo autostrada, noi urmând să o facem de la Constanta până la Nădlac și cu ajutorul fondurilor europene de dezvoltare. De la omologii maghiari am aflat că autostrada Transilvania este privită cu ochi buni la ei, aveau deja idee cum să dezvolte sistemul de comunicații în zonă în cazul în care autostrada ar fi devenit o realitate. Discuția de ieri cu senatorul Cornel Popa m-a dus în trecut, în perioada în care purtam discuții cu omologii unguri despre necesitatea dezvoltării comunicațiilor care trec frontiera. Era, pe atunci, o cerere a autorităților locale din Arad de a ridica capacitatea comunicațiilor ungare la Turnu de la 3,5 tone pe osie la 7 tone pe osie iar ungurii se opuneau. Noi eram aglomerați de tiruri de mare capacitate iar în Ungaria circulația lor era limitată, trecerea tirurilor fiind permisă doar pe la Nădlac și Episcopia, însă de la Episcopia capacitatea drumului din Ungaria de a satisface nevoile de trafic era limitată. Autostrada Transilvania ar fi continuat în Ungaria și ar fi ușurat enorm circulația transportului de marfă prin cele două țări. După ce că au boicotat autostrada, pedeleii au folosit ideea autostrăzii în campania electorală proprie, pe toate panourile cu autostrada fiind prezenți și candidații PD-L. Jigodism pedelist.
Cum-necum s-a ajuns și la o constatare negativă cu privire la USL. Senatorul liberal a observat, retoric, că deși s-au prezentat diferite programe USL nu se mai vorbește despre ele. Corect. Se vorbește însă despre toate tâmpeniile, se dau răspunsuri la provocările udriste, lăzăriste, țurcaniste însă nu se spune oamenilor ce și cum despre politicile economice pe care USL intenționează să le aplice, nu se vorbește, comparativ, despre politicile agricole, administrative sau sociale, despre pensii și salariile bugetarilor etc. Se bate apa'n piuă zi lumină.
Cu privire la opținea monarhică, senatorul Popa a observat că „România nu este pregătită pentru o construcție monarhică în acest moment”. Chiar dacă există un curent favorabil. Personal, a fost unul dintre primii care au semnat inițiativa lui Tăriceanu ca MS Mihai I să fie invitat în Parlament cu ocazia zilei sale de naștere, ca o recunoaștere a personalității sale și ca o formă de respect. Până la urmă, dacă inițiativa liberalilor va prinde viață facem un pas către normalitate. MS Mihai de România este singura mare personalitate istorică mondială în viață ce a avut un rol deosebit de important în perioada celui de al II-lea război mondial.
Mie mi-a plăcut întâlnirea. Am văzut un lider al PNL deosebit. Un om care știe să conducă. Un om care nu cere însă nu refuză să primească respectul celor din jur pentru munca sa, pentru rezultatele pe care le obține. Un om care vede în viitor și care promovează pe cei care au capacitatea de a trăi și conduce în acel viitor. Nu degeaba PNL Bihor a devenit cea mai puternică organizație liberală.
Toate ca toate însă avea și o pălincuță teribilă. Mmmmmmmm ...
Cepeca
Cum să îți protejezi pielea în timpul iernii
-
Iarna poate fi un sezon minunat, dar și o perioadă în care pielea noastră
este expusă unor condiții dure care o pot afecta. Temperaturile scăzute,
vântul...
No comments:
Post a Comment