24 -27 octombrie - Apel la concordie nationala

In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum "Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai", cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.

Bogdan Duca, Vasi Baescu, Monika Lungu, Liliane Michels, Marius Manea-Rizea, Lilick, Transildania, Florin Craciun, Daniel Gheorghe, Zeus, Elfy, Tudor Mihaescu, Gondolin Shador, Adrian Craciunescu.

Alaturi de noi, doamna prof. Zoe Petre.

Ii rugam pe toti colegii nostri care vor sa se alature apelului, sa il semneze si sa il promoveze.

Bloggeri liberali la lansarea cartii "Anul Regelui"

Regele in Parlament, o victorie a democratiei parlamentare

Pe 25 octombrie va asteptam la Bucuresti, din toate colturile tarii sau ale lumii. E o ocazie unica sa participam la Ziua Regelui, la cei 90 de ani ai Sai, si un extrem de rar prilej sa ne bucuram impreuna, mii de romani, alaturi de un simbol care ne uneste. Sa-i ignoram pentru o zi pe cei care sadesc zilnic intrigi, diversiuni, ura, descurajare si sa ne cinstim asa cum se cuvine valorile nationale.

Bloggerii liberali, monarhisti sau republicani, vor participa la toate evenimentele dedicate Zilei Regelui. Indiferent de optiunea pentru republica sau monarhie, bloggerii liberali isi doresc un sistem parlamentar puternic, o democratie parlamentara, promoveaza parlamentarismul, implicit republica sau monarhia parlamentara. Suntem total impotriva prezidentialismului promovat de PDL si anexa sa "Noua Republica", a statului condus de un Tatuc, o reminiscenta a comunismului denumita adeseori "putinism", dupa numele liderului de la Moscova. Prin urmare consideram ca venirea Regelui in Parlament - institutia suprema a statului - la implinirea celor 90 de ani, reprezinta si o victorie a democratiei parlamentare, pe care o salutam.

Cum a raspuns Daniel Barbu la intrebarile legate de Biserica

- Care credeţi că este rolul electoral al Bisericii Ortodoxe în România acestui moment? Credeţi că BOR poate influenţa decisiv alegerile? Dar alte culte religioase de la noi?
- Credeţi că Statul ar trebui să nu mai finanţeze direct cultele din România?
- Toate personalităţile publice din România au formulată o opinie cu privire la Catedrala Mântuirii Neamului (dacă e necesară, care ar trebui să fie locaţia, cât ar trebui să coste, cine ar trebui să o finanţeze). Care este opinia dumneavoastră?
- Mai este loc pentru Creştinism în Europa aşa cum se construieşte ea după Maastricht şi Lisabona?



Daniel Barbu la intalnirea cu bloggerii liberali

Intrebarile au fost urmatoarele:

1.Sunteţi unul din putinii invitati ai clubului care nu este politician. Mai "grav", sunteţi specialist in ştiinţe politice. Cum se vede haosul inevitabil din politică dintr-o bibliotecă, fie ea şi una de ştiinţe politice?

Relaţia Biserică- Stat:

2.Care credeţi că este rolul electoral al Bisericii Ortodoxe în România acestui moment? Credeţi că BOR poate influenţa decisiv alegerile? Dar alte culte religioase de la noi?
3.Credeţi că Statul ar trebui să nu mai finanţeze direct cultele din România?
4.Toate personalităţile publice din România au formulată o opinie cu privire la Catedrala Mântuirii Neamului (dacă e necesară, care ar trebui să fie locaţia, cât ar trebui să coste, cine ar trebui să o finanţeze). Care este opinia dumneavoastră?
5.Mai este loc pentru Creştinism în Europa aşa cum se construieşte ea după Maastricht şi Lisabona?

Despre societatea românească şi Statul român:

6.De unde vine personalizarea si superficialitatea dezbaterii politice publice din Romania? Se discuta despre persoane, se analizeaza declaratii publice formal, dar nu se dezbat teme importante. Cine e responsabil de asta? De ce chiar si o mare parte din asa-zisii analisti independenti participa la jocul acesta?
7.Care credeţi că ar fi regimul cel mai potrivit acestui popor: republica parlamentară? republica prezidenţială? monarhia parlamentară?
8.Exista destui monarhisti, dar si destui republicani, care nu inteleg ca un sistem parlamentar (fie el monarhie sau republica) este democratic si eficient. Cum i-am putea face pe monarhisti sa inteleaga ca un sistem parlamentar este conditia esentiala pentru restaurarea monarhiei, sau cum i-am putea face pe unii republicani sa inteleaga ca monarhia parlamentara nu trebuie privita deloc cu frica?
9.Ne puteţi spune părerea dumneavoastră despre ce înseamnă şi ce ar trebui să însemne să fii intelectual public în România zilelor noastre?

Politica românească propriu-zisă:

Despre putere:

10.Sunteţi în egală măsură un politolog şi un istoric: cum vă puteţi explica faptul că românii au putut să aleagă de două ori în funcţia Statului un om precum Traian Băsescu?
11.Ce părere aveţi de Albă ca Zăpada? Dar de cei 7 pitici, dintre care unul, Noua Republică a lui Mihail Neamţu, s-a şi ivit de sub fustele Albei ca Zăpada?
12.Cum vă explicaţi faptul că, deşi rezultatele guvernării Boc sunt dramatice, deşi proasta guvernare şi criza economică normal ar fi trebuit să îngroape PDL-ul, acesta este un partid care nu numai că rezistă în sondaje dar şi câştigă alegeri parţiale? Să fie mita electorală elementul suficient?

Despre opoziţie:

13.Este cunoscut faptul că nu vă permiteţi, ca politolog serios, luxul de a face prognoze: dar ca simplu cetăţean şi spectator angajat, credeţi că USL poate să câştige cu un scor decisiv alegerile din 2012?
14.Ce aţi reproşa, ca specialist în ştiinţe politice şi observator avizat al politicii româneşti, USL-ului?
15.Cum apreciaţi decizia USL de a susţine votul uninominal majoritar şi reducerea numărului de parlamentari?
16.Mai au sens conceptele de "dreapta" şi de "stânga" în politica românească, când scena pare dominată de două mari coaliţii (USL şi PDL şi sateliţii săi) ce sunt ambele foarte "pestriţe" ideologic?

Continuarea aici.





Intalnire cu Prof. Daniel Barbu

Joi, 6 octombrie, ora 18:00, la Cafeneaua Liberala, Prof. Daniel Barbu va face o analiza rece si echidistanta a scenei politice romanesti de ieri si de azi, cu previziuni pentru viitor. O sa vorbim despre Parlament, despre Constitutie, despre USL sau Miscarea Populara, cu unul dintre cei mai puternici si inovatori intelectuali romani. Asteptam intrebarile bloggerilor.

Ce mai scriu bloggerii liberali: astazi, Manuel Avramescu!

25 octombrie 2011 – ziua când putem arăta că binele nu a abdicat în România

În 8 noiembrie 1945, bunicii noştri au adunat câteva sute de mii de români să-l omagieze pe Rege care era în conflict cu guvernul Groza. Avea doar 25 de ani. Era singurul care mai putea salva ţara de sub tăvălugul sovietic.

Pe 25 octombrie e rândul nepoţilor să-şi omagieze Suveranul, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Dumnezeu i-a dat o viaţă lungă pentru a mângâia speranţele a milioane de români că binele nu a abdicat în România.


Manuel Avramescu

My Blog List