Daniel Barbu la intalnirea cu bloggerii liberali

Intrebarile au fost urmatoarele:

1.Sunteţi unul din putinii invitati ai clubului care nu este politician. Mai "grav", sunteţi specialist in ştiinţe politice. Cum se vede haosul inevitabil din politică dintr-o bibliotecă, fie ea şi una de ştiinţe politice?

Relaţia Biserică- Stat:

2.Care credeţi că este rolul electoral al Bisericii Ortodoxe în România acestui moment? Credeţi că BOR poate influenţa decisiv alegerile? Dar alte culte religioase de la noi?
3.Credeţi că Statul ar trebui să nu mai finanţeze direct cultele din România?
4.Toate personalităţile publice din România au formulată o opinie cu privire la Catedrala Mântuirii Neamului (dacă e necesară, care ar trebui să fie locaţia, cât ar trebui să coste, cine ar trebui să o finanţeze). Care este opinia dumneavoastră?
5.Mai este loc pentru Creştinism în Europa aşa cum se construieşte ea după Maastricht şi Lisabona?

Despre societatea românească şi Statul român:

6.De unde vine personalizarea si superficialitatea dezbaterii politice publice din Romania? Se discuta despre persoane, se analizeaza declaratii publice formal, dar nu se dezbat teme importante. Cine e responsabil de asta? De ce chiar si o mare parte din asa-zisii analisti independenti participa la jocul acesta?
7.Care credeţi că ar fi regimul cel mai potrivit acestui popor: republica parlamentară? republica prezidenţială? monarhia parlamentară?
8.Exista destui monarhisti, dar si destui republicani, care nu inteleg ca un sistem parlamentar (fie el monarhie sau republica) este democratic si eficient. Cum i-am putea face pe monarhisti sa inteleaga ca un sistem parlamentar este conditia esentiala pentru restaurarea monarhiei, sau cum i-am putea face pe unii republicani sa inteleaga ca monarhia parlamentara nu trebuie privita deloc cu frica?
9.Ne puteţi spune părerea dumneavoastră despre ce înseamnă şi ce ar trebui să însemne să fii intelectual public în România zilelor noastre?

Politica românească propriu-zisă:

Despre putere:

10.Sunteţi în egală măsură un politolog şi un istoric: cum vă puteţi explica faptul că românii au putut să aleagă de două ori în funcţia Statului un om precum Traian Băsescu?
11.Ce părere aveţi de Albă ca Zăpada? Dar de cei 7 pitici, dintre care unul, Noua Republică a lui Mihail Neamţu, s-a şi ivit de sub fustele Albei ca Zăpada?
12.Cum vă explicaţi faptul că, deşi rezultatele guvernării Boc sunt dramatice, deşi proasta guvernare şi criza economică normal ar fi trebuit să îngroape PDL-ul, acesta este un partid care nu numai că rezistă în sondaje dar şi câştigă alegeri parţiale? Să fie mita electorală elementul suficient?

Despre opoziţie:

13.Este cunoscut faptul că nu vă permiteţi, ca politolog serios, luxul de a face prognoze: dar ca simplu cetăţean şi spectator angajat, credeţi că USL poate să câştige cu un scor decisiv alegerile din 2012?
14.Ce aţi reproşa, ca specialist în ştiinţe politice şi observator avizat al politicii româneşti, USL-ului?
15.Cum apreciaţi decizia USL de a susţine votul uninominal majoritar şi reducerea numărului de parlamentari?
16.Mai au sens conceptele de "dreapta" şi de "stânga" în politica românească, când scena pare dominată de două mari coaliţii (USL şi PDL şi sateliţii săi) ce sunt ambele foarte "pestriţe" ideologic?

Continuarea aici.





No comments:

Post a Comment

My Blog List