Cateva din propunerile noastre pentru revizuirea Constitutiei

In contextul dezbaterilor ce vor avea loc in cadrul Forumului Constitutional, membrii Clubului Bloggerilor Liberali se vor implica activ in cadrul acestui demers, asumandu-si cateva teme pe care le vor supune discutiilor. Dintre ele, vrem sa punctam cateva, pe care le consideram esentiale pentru viitorul democratic al Romaniei: 



- Revizuirea articolului 152, astfel incat romanii sa isi poata alege, in sfarsit, singuri, forma de guvernamant. 
- Adoptarea unui model european de democratie parlamentara. Intarirea prerogativelor Parlamentului si stabilirea rolurilor distincte ale celor doua camere si a numarului de membri. 
- Posibilitatea Parlamentului de a se autodizolva. 
- Dizolvarea legislativului in cazul in care un plebiscit propus de acesta este infirmat prin vot popular. 
- Reorganizarea administrativa pe baza hotarelor vechilor provincii romanesti, pastrandu-se denumirile istorice. 
- Stabilirea prin Constitutie a structurii ministeriale. 
- Interzicerea expresa, prin Constitutie, a subordonarii puterii judecatoresti de catre celelalte puteri in stat. 
- Clarificarea mandatului parlamentarilor (art. 69) - mandat reprezentativ. Senatorii si deputatii trebuie sa fie in serviciul tuturor romanilor, nu al colegiilor unde au candidat. 
- Regimul ordonantelor de urgenta - impiedicarea folosirii acestui instrument in mod abuziv de catre guvern. 




2 comments:

  1. Propuneri cu bun-simt:
    - Numarul mandatelor parlamentarilor poate fi limitat la maximum doua(2)!. Iar durata unui mandat poate fi de cinci ani. Varsta minima a candidatilor pentru Parlamentul Romaniei sa fie de: minimum 30 ani la camaera Deputatilor, respectiv 35 ani la Senat. Copii-adolescentii, nu au ce cauta in cel mai inalt for legislativ, anume Parlamentul.Iar pentru al doilea mandat de parlamentar, trebuie avuta in vedere, activitatea din primul mandat: daca a avut si promovat initiative legislative proprii, daca nu a absentat...sau nu a dormit...in precedentul mandat etc.
    - Calitatea de membru al guvernului-ministru, sub ministru, sa fie declarata incompatibila cu cea de parlamentar! Exceptie Prim Ministru executivului. Nu poti fi in acelasi timp in doua luntre...La ce ora esti ministru, in ce zi,in ziua in care parlamentarul este in teritoriu/vizite, schimburi de experiente etc, nu poate fi si ministru. Mai ales ca in organigrama guvernului exista portofoliu de Ministru pt. relatia cu Parlamentul. Si ar fi o egalitate de sanse, pentru alti merituosi politicieni care stau mereu la coada, la rand, pentru a accede in parlament, iar randul la care asteapta de-o vesnicie parca,nu le mai vine, datorita "parlamentarilor pe viata!"

    ReplyDelete
  2. Adrian, nu se pot limita mandatele parlamentarilor. Cu exceptia presedintelui, nu poti incalca cuiva dreptul de a candida si de a fi ales (de cate ori vrea). La presedinte se face o exceptie doar pentru a se prevenii o dictatura. In rest e neconstitutional.

    ReplyDelete

My Blog List