Ce l-au intrebat bloggerii liberali pe Adrian Nastase

1. In cariera dvs. politica s-a mai intamplat sa fiti invitat de catre membri si simpatizanti liberali, sa vorbiti in fata unui public (aproape) exclusiv liberal?

Momentul alegerilor din 2004:
2. Cu ce va considerati vinovat, daca va considerati, pentru alegerea lui Basescu in 2004? Dar pentru realegerea lui in 2009?
3. L-ati sunat pe Teodor Stolojan dupa scena lacrimilor si a retragerii. L-ati intrebat: “Teodor, cine te santajeaza? Ce s-a intamplat?”. Ce v-a raspuns?
4. Adrian Nastase era prezent pe toate posturile TV din Romania, in toamna lui 2004. Atat pe cele de stat cat si pe cele private. Nu v-ati dorit prea mult sa ajungeti presedinte?
5. Presa v-a acuzat atunci ca a fost inchisa, la propriu, intr-un tarc. Nu v-ati dat seama ca acest lucru va prejudiciaza grav imaginea, in special in fata electoratului liberal?

Un vecin cu care sa stai de vorba:
6. Ati fost vecin cu actualul presedinte. Ati povestit ca ati baut nenumarate sticle de whisky cu Traian Basescu.
6.a. Ce discutati atunci? Ce teme abordati?
6.b. Este T.B. un autodidact? V-ati dat seama cam ce cunostinte dobandise in nenumaratele «biblioteci» in care dadea fuga la fiecare sosire in port?
6.c. Cum reuseati sa faceti fata unei discutii cu o persoana atat de «erudita»?

Masurile fiscale ale USL:
7. Programul USL in domeniul fiscal prevede reintroducerea fireasca a impozitarii diferentiate, cu mentinerea cotei superioare de 16%, practic o reducere masiva a impozitului pe venit. Dvs. personal ati contribuit ca PSD sa faca acest pas de intampinare foarte important pentru PNL. Atunci de ce USL nu popularizeaza aceasta masura importanta, promovata de ambele partide?
8. De ce mai crede multa lume ca aberatia numita "cota unica" este o masura de dreapta?

Imaginea USL si intentia de vot:
9. De ce mai permitem portocaliilor sa vorbeasca despre USL ca despre o "alianta socialista"?
10. Daca va opreste cineva pe strada, un "satul de toate partidele", si va roaga sa ii indicati trei lucruri, cele mai importante, pentru care sa voteze, TOTUSI, USL, ce i-ati spune? (de preferat ar fi sa nu folositi numele lui Basescu).
11. Ce trebuie facut pentru ca partidele de opozitie sa aiba o comunicare mai eficienta cu cetateanul de rand?
12. Ce se incearca prin aparitia Miscarii Populare? Ce crede politicianul Adrian Nastase despre constituirea unei astfel de megaformatiuni politice ?

Cazul Bechtel:
13. Basescu a afirmat in ultima vreme ca PSD e vinovat si a vrut "sa fure" prin contractul (acum reziliat) cu Bechtel. Toata lumea informata stie ca valoarea contractului era, la semnare, de 2 miliarde de euro pentru 450 de km de autostrada. Dupa 5 ani, s-au construit 50 de km pentru un miliard de euro. Cum ar putea fi sanctionat acest caz?

Parlament, Constitutie, Monarhie, Sisteme de vot:
14. Ca jurist considerati ca in tara noastra mai exista vreo farama de legalitate? Cum se poate trece peste faptul ca Basescu a numit un ministru si a primit juramantul de investitura al acestuia in conditiile in care ministerul respectiv e unul suplimentar listei guvernului aprobat de parlament?
15. Poate numi Traian Basescu un premier in conditiile in care USL ar obtine peste 50% din locurile Parlamentului? Sau este afirmatia presedintelui una de “uz intern”, de natura sa previna dezagregarea anticipata a actualei coalitii majoritare?
16. Sistemul de vot preferat: proportional sau neproportional?
17. Ati declarat in cateva randuri, chiar si intr-o recenta postare pe blog, ca nu sunteti monarhist, dar respectati istoria acestei tari si il respectati pe Regele MIhai. In anii '90, FSN-ul ii era ostil Regelui. Cum s-a produs la PSD aceasta schimbare in timp, care a dus pana la votul recent din Parlament, in favoarea Regelui? Cum va explicati ca PDL (un partid care foloseste L-ul liberal) jigneste Coroana, simbolul cu care au murit, in suflet, atatia liberali, in inchisorile comuniste?

Politica externa:
18. In urma refuzului, probabil motivat, al unor guverne din UE de a aproba intrarea rapida a Romaniei in Schengen, aparatul guvernamental al PD-ului a recurs la represalii comerciale, sub fals pretext, impotriva unor firme olandeze. Pe modelul aplicat de Rusia lui Putin impotriva Georgiei sau Republicii Moldova. Cand ati fost ministru de externe sau prim-ministru ati luat vreodata asemenea masuri? Ce efect politic, economic si de imagine vor avea? Poate fi santajata Olanda de catre regimul actual?
19. Ca fost prim ministru si ministru de externe vorbiti probabil cu fosti si actuali sefi de guverne, politicieni de varf la nivel european. Ce va spun acestia despre politica externa a Romaniei din ultimii trei ani, despre integrarea si dezvoltarea economica? Ce rol joaca acum Romania in politica internationala si europeana, si ce rol ar putea sau ar trebui sa joace in alte conditii?
20. Credeti ca proiectul scutului antiracheta se va realiza? Va fi el, asa cum il anunta Traian Basescu, un proiect bilateral romano-american?
21. Prin semnarea contractului, Romania ajunge la nivelul maxim de securitate, asa cum a declarat presedintele? A fost Romania amenintata de un atac extern in anii trecuti?
22. Pot fi domolite temerile Rusiei in ceea ce priveste scutul antiracheta?
23. Ce ati schimba in ceea ce priveste politica externa romaneasca fata de Rusia? Sunt acum relatiile ruso-romane mai bune sau mai proaste decat in anul 2004?

Vechi prieteni:
24. Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocos, Puiu Popoviciu, Dan Besciu si Sorin Vulpescu, Gabriel Oprea au fost asociati cu numele dumneavoastra in timpul guvernarii Nastase. Poate ca nu v-ati ales bine oamenii?
25. In ce relatii mai sunteti cu Ion Iliescu? De ce nu ati candidat la congresul PSD din 2005, deschizandu-i astfel calea lui Mircea Geoana catre conducerea partidului?

Proiecte de viitor:
26. Ati mai fi dispus sa candidati la sefia partidului? Dar la functia suprema in stat? Daca da, cum ar aborda astazi Adrian Nastase o campanie electorala?
27. Ce proiecte de viitor aveti? Unde va vedeti peste 5-10 ani?
-------------

Cateva raspunsuri intr-o viitoare postare.

No comments:

Post a Comment

My Blog List